14 Mar 2018

Octopus - rebellie

Rudi (R), schrijver (S)
R: Ja, jou zocht ik! Schrijvertje. Ik heb eens even nagedacht over deze hele situatie, en het bevalt me voor geen meter. Ik rebelleer. Hoor je dat? Ik staak. Met je vooringenomen smoeltje achter dat laptoppie van je. Godverdomme. Waar denk je dat je mee bezig bent?
Je definieert me alleen maar aan de hand van mijn kleur, mijn geslacht, mijn beroep, van mijn interesses en waar ik woon! Ik ben meer dan dat!
S: Rudi?
R: Ja?
S: Wát ben je dan nog meer?
R: (gefrustreerd) Luister eens even goed naar mij, schrijver; er zit een diepere betekenis in mij! Ik besta voor het grootste gedeelte uit onuitgesproken verlangens, duistere fantasieën, onzekerheden en twijfels. De Rudi die je nu ziet is alleen de Rudi van de buitenkant. Maar de Rudi die in mij zit is niet eenduidig. De echte Rudi is fluïde.
En ik verzet me er tegen om door jou in een hokje geplaatst te worden. Ik eis dat ik als mens-zijnde voor VOL wordt aangezien. Niet als een cijfertje, of als koopkracht, of als een gemiddelde. Want ik ben niet gemiddeld! (Waar is die laptop van je? Dan ga ik mijn EIGEN teksten wel schrijven!)
“Ik wil niet NIET Rudi zijn. Ik wil alleen de complete Rudi zijn. En de complete Rudi betekent de kosmos zijn.” Snap je wat ik bedoel? Jij ziet dan misschien een platgeslagen karikatuur in mij. Maar doe eens een poging om mij in 3D te zien. En dan zonder zo’n bioscoopbrilletje, als je begrijpt wat ik bedoel. “Durf je dat aan? Om de volle Rudi met al zijn dimensies tot je door te laten dringen? Kan jouw hoofd dat aan?” Of flip je dan helemaal de pan uit? Dat is mijn vraag aan jou, schrijver. KUN jij je eigenlijk wel verplaatsen in de complexe mens die ik ben? WIL jij die wereld wel betreden?
Wil je de blauwe of de rode pil? Nou? Wil je de blauwe of de rode pil? Als je de blauwe pil neemt, dan verdwijn ik voorgoed uit je leven. Maar als je de rode pil neemt; dan zal niets meer hetzelfde zijn. Dan zal je alles gaan zien door de ogen van Rudi. Het zal je talloze inzichten geven. Je zal genuanceerder over dingen gaan nadenken. Je zal niet klakkeloos alles als waarheid nemen. Je zal stoppen met generaliseren.
Maar besef je goed; je kunt niet meer terug. Als je eenmaal de Rudi-wereld hebt betreden, is er geen weg meer terug. Wat kies je?