Bert Luppes

Bert Luppes (Den Haag, 1955) volgde een opleiding aan de Toneelacademie Maastricht en was één van de oprichters van toneelgroep Het Vervolg. Hij werkt vanaf 1982 met Johan Simons en speelt bij Theatergroep Hollandia in o.a. Boeren Sterven, Prometheus, Stallerhof, Woyzeck, Leonce en Lena, Der Stein, De val van Mussolini, Korbes, Kingcorn , De Bitterzoet (ook in de verfilming) en Vrijdag. Bij ZT Hollandia speelt hij opnieuw de titelrol in Woyzeck en het varken in Nageslacht (tekst Josse de Pauw).

Bij het Onafhankelijk Toneel speelt hij de titelrollen in Platonov, De Woudduivel (Oom Wanja), Ivanov, Othello en verder in Wie is er bang voor Viginia Woolf (nominatie Louis d'Or) en De geit of, wie is Sylvia? en de muziektheaterproduktie Man of Moods.

Hij speelt sporadisch bij andere gezelschappen, waaronder het Toneelhuis (Onder de Vulkaan) Artemis (Don Quichot en Zijnen IJzeren Wil (tekst Jeroen Olyslaegers), Vakman, Mouchette (tekst Arne Sierens), Drie Monniken (tekst Bernard Dewulf).

In 2003 ontvangt Bert Luppes de Louis d'Or voor zijn rol van Georges Vermeersch in Vrijdag van Hugo Claus, regie Johan Simons.

In september 2009 nam Bert Luppes zijn 2e Louis d'Or in ontvangst voor zijn rol van Martin in De Geit of, wie is Sylvia (Edward Albee) in regie van Mirjam Koen.

In 2005 won hij het Gouden Beeld voor zijn 'uitzonderlijke of opvallende bijdrage' aan Droog, uitgezonden door KRO televisie.

Hij is te zien in een groot aantal films (o.a. Sint, Zwartboek, De Ongelukkige huisvrouw, Patatje Oorlog, Oom Henk) en televisieseries (o.a. Overspel, Van God Los, Hoe overleef ik).

Bert Luppes is vanaf september 2012 als acteur vast verbonden aan het ensemble van NTGent; hij zal ondermeer te zien zijn in de nieuwe productie van Perceval, Platonov.

Meer deelnemers: