Henry van Loon

Van Loon groeide op in het Brabantse Oirschot. In 2001 verhuisde hij naar Amsterdam om te gaan studeren aan de Kleinkunstacademie. Zijn carrière als stand-upcomedian begon in maart 2004 toen hij lid werd van Comedytrain. Hij heeft sindsdien regelmatig in Toomler op het podium gestaan en speelde mee met de Comedytrain Theatertour.

Van Loon was in november 2004 voor het eerst op televisie te zien met een imitatie van Hans Teeuwen in het programma Kopspijkers. Andere satirische programma's waar hij vervolgens aan meewerkte zijn Koppensnellers, Draadstaal, Van Zon op Zaterdag, Comedy Live en Vrijdag op Maandag. Voor TV Lab maakte Van Loon in 2009 De Henry van Loon Entertainment Show, bestaande uit verschillende sketches. Televisieseries waarin hij een gastrol had zijn Shouf Shouf!, Crimi Clowns en Van God Los.

Zijn eerste filmrol had Van Loon in 2003; een bijrol in Pietje Bell 2: De Jacht op de Tsarenkroon. Van Loon kroop driemaal in de huid van Zwarte Piet; in de films Het paard van Sinterklaas (2005) en het vervolg Waar is het paard van Sinterklaas?, en het tv-programma De Club van Sinterklaas (2007). Hij speelde ook een rol als medewerker van het Ministerie van Defensie in de actiekomedies New Kids Turbo en New Kids Nitro van regisseursduo Steffen Haars en Flip van der Kuil. In 2013 kreeg hij een van de hoofdrollen in hun romantische komedie Bro's Before Ho's.

In het kader van het twintigjarig jubileum van Comedytrain werd Van Loon, evenals Martijn Koning, René van Meurs en Floor van der Wal, gevolgd voor de documentaire Erop of eronder (2011) van Michiel van Erp.

In het voorjaar van 2011 ging Van Loons eerste cabaretvoorstelling De Henry van Loon Entertainment Show in première. In 2012 en 2013 stond hij met zijn tweede avondvullende show Electropis in de theaters. Deze werd goed ontvangen, met onder meer een vier-sterrenbeoordeling in De Volkskrant en De Telegraaf.[1] Een ingekorte versie van Electropis werd op 13 september 2014 op televisie uitgezonden door de VARA en trok 148.000 kijkers.[2] In het theaterseizoen 2014/2015 stond Van Loon met zijn derde soloprogramma Sluimer op de planken. Verder maakt Van Loon met Martijn Hillenius, Steef Hupkes, Niels van der Laan en Jeroen Woe deel uit van de zangformatie Stanley en de Menzo's, die onder meer in het voorprogramma van Acda en De Munnik stond.

Van Loon speelde de rol van de concierge Volkert in het tv-programma De Luizenmoeder

Meer deelnemers: