Jan Veldman

Jan Veldman is geboren in Doodstil, bij Uithuizen, in de provincie Groningen. Op zijn derde leerde hij Nederlands spreken en zijn vroege hobbies waren strips tekenen, poppenkast spelen, liedjes zingen.
Eind jaren ’70 begonnen de liedjes wat te worden. Strips en poppenkast condenseerden tot scenario en toneel. In de jaren ’80 zong hij zijn liederen in de stad Groningen, in een nét iets ander circuit dan Pé Daalemmer en Rooie Rinus (zie Frank en Peter) en wordt hem gevraagd door de voorganger van het NNT, De Voorziening, een toneelstuk te schrijven. Dat werd ‘Kwaad Grond’, een expressionistisch stuk over een Eilander Mythe. Daarna schreef hij meer teksten voor De Voorziening, maar ook voor Theater te Water, het Zuidelijk Toneel, het RO-theater, Orkater, het Amsterdamse Bos, Jeugdtheater de Citadel, Artemis, Max, Tryater, De Utrechtse Spelen. Scenario’s voor IdtV, de EO, de Vara, RTV Noord (Boven Wotter) en de NCRV (Eilandgasten)
Halverwege de jaren ’90 richt hij, samen met Arno van der Heyden en Rob Elzenga de formatie Trio Kloosterboer op en vanaf 2007 is de cirkel rond, hij wordt ‘Pazzipant’ bij Voorheen de Bende. Het lijkt alsof hij in Groningen woont, maar is in 1991 al verhuisd uit het Noorden en woont sinds 2002 in Naarden.

Meer deelnemers: