José Kuijpers

José Kuijpers werd geboren in Roermond op 21 december 1957 en studeerde in 1986 af aan de UvA Doctoraal Theaterwetenschap Amsterdam en in 1987 aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ze speelde in voorstellingen van Onafhankelijk Toneel, Toneelgroep Baal, Theater van het Oosten en Carroussel, Toneelgroep Amsterdam en Frascati Producties. Ook op eigen titel creëerde ze diverse voorstellingen: met Ria Marks en Magne van den Berg maakte ze Kale bomen ruisen niet en zelf maakte ze Een Vooralsnog Schuchtere Verhandeling over de Angst voor Genot, een solo gebaseerd op het werk van Wilhelm Reich.
Afgelopen jaren speelde José onder andere in De Grote Verkiezingsshow en Reis om de Wereld in Tachtig Dagen van het Zuidelijk Toneel en Lange Nasleep van een Korte Mededeling van Magne van den Berg, van wie zij eind 2010 ook Halverwege Omgedraaid regisseerde.
In seizoen 2010-2011 was ze te zien in Tenzij bij Onafhankelijk Toneel, en Mahagonny van Matthijs Rümke en Plot Your City van Paul Pourveur bij Het Zuidelijk Toneel. Dit seizoen speelt zij Op de Ziel, 1001 Nacht en Peer Gynt, alle bij het Zuidelijk Toneel.
Aan het einde van het seizoen 2011-2012 zit José Kuijpers 25 jaar 'aan het toneel'.

Meer deelnemers: