Sophie van Winden

Sophie van Winden (1983) is een allround actrice die eerst een glansrijke carrière had op de Toneelacademie Maastricht en daarna een stormachtige ontwikkeling doormaakte door af te studeren in 2005.

Na haar overstap naar theater was haar ster snel rijzende. Voorstellingen zoals Liaisons Dangereuses bij het Nationale Toneel zijn niet meer weg te denken van het Nederlandse toneel. Via onder andere haar titelrol in Tirza en Faust 1 & 2 bereikte Sophie van Winden haar voorlopige hoogtepunt bij de Orde van de Dag.

Vanaf het tweede seizoen heeft Sophie van Winden met de redactie geschaafd aan de perfecte formule, waarbij een grote diversiteit aan gasten en een hoog tempo centraal stond. Inmiddels is een hyperactuele satirische theatershow ontstaan die haar past als een jas, waarin zij lekker kan 'lanterfanten' met de gasten, zoals zij het zelf noemt.

Naast de Orde van de Dag was Sophie van Winden ook te zien in films zoals Kenau. Op televisie maakte zij furore in de serie De Troon, Dokter Deen, Overspel en Rembrandt en ik. In 2005 won ze een Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor de film Leef!.

Bron

Fotograaf: Willem Popelier

Meer deelnemers: