16 Jun 2017

De Idealisten: Dag 7

Tinkebell twijfelt niet. Onvoorstelbaar vind ik dat. Niet twijfelen. Ik doe niet anders. Ik twijfel aan alles, maar als Tinkebell zegt "ik twijfel niet" doet ze dat zo stellig dat ik het geloof.

Ze overdenkt eerst alle consequenties en neemt dan overtuigd de beslissing om eigenhandig haar kat te doden, zich te laten steriliseren tegen de overbevolking, of ze neemt het vliegtuig naar Afghanistan om een onterecht uitgezette illegaal terug te halen. Omdat ik niet twijfelen onmenselijk vind overweeg ik de mogelijkheid of de mens Katinka haar twijfel heeft uitgezet en zo het personage Tinkebell is geworden. Die stelligheid zorgt ervoor dat ze durft te doen. En dus neem ik mij voor om stellig te zijn, en eventueel zelfs mijn supermanpak ( mijn kostuum) ook na de voorstelling aan te blijven houden.

Non-conformistische en radicaal dat was het thema van gisteravond. De twee kampen nemen steeds stelliger hun positie in. Het ene kamp vind dat de 1000,- euro dusdanig de voorstelling kaapt dat we het niet meer over idealen hebben, maar over geld. Het geld is zo niet de oplossing, maar steeds meer het probleem.
Het andere kamp (ik) twijfelt over die 1000,- euro. Mijn intenties zijn goed, maar lijken een averechts effect te hebben. Geïnspireerd door Tinkebell zet ik mijn twijfels opzij en neem mijn stelling in.

Het gevolg is dat we er niet meer uitkomen met elkaar. De avond escaleert. Op de vloer voelt het onveilig en dus in de zaal ook. Er wordt geld gegeven voor een ticket zodat de uitgezette illegaal z'n familie weer kan bezoeken. Het geld komt niet van mij, maar van iemand die het geld zo zat is dat hij besluit zelf het ticket te betalen om er maar vanaf te zijn. We eindigen de voorstelling altijd met het zelfde gezamenlijke ritueel, maar ik ben daar vanavond niet bij. Ik heb in mijn supermanpak de tent verlaten en ben naar de schapen gaan kijken. Ik voelde geen ruimte meer om verder te praten.

Ik dacht aan de formatie hoe ook daar de idealen en het non-conformisme het gesprek hebben stil gelegd. Ik vraag mij af, hoe nu verder.